Tuesday, December 10, 2013

SUPPLEMEN

Supplemen atau makanan tambahan.
Masa pertama kali jumpa DR H ada juga aku tanya supplemen apa yg bagus utk pregnant dia kata apa2 pun boleh ambil dan amalkan makanan seimbang.
Langsung  x mau share kan. So disebabkan mcm xtau nak amik supplemen apa aku pun google la.
Kebanyakan ramai amik GLA coplex shaklee utk bagi cepat preggy. Selain tu folic acid pun kena ambil juga.

2 supplemen ni aku dah try pun sebelum iui hari tu.
Lepas tu itu hari ada juga ambil vit c shaklee kekonon nk bg kulit cantik la.

Baru2 ni aku ada ambil Surbex Protect. Ini di rekemen oleh pakar inferteliti HKL. Aku slalu asist doctor tu buat prosedur utk pesakit mcm aku. So ada la terdengar doctor advice suruh beli surbex protect utk suami isteri. Agak mahal jugak harga nya. RM 153 utk 100 biji.


ni la rupa ubat tu.




kandungan surbex protect ni folic acid, vit C, vit E, vit B1, B2, B3, B5, B6, B12 dan zinc.
so sekarang aku dah tak payah nak telan bebanyak pil.
cukup 1 biji daily.

Disamping supplemen aku dah start amalkan makanan sunnah dalam usaha untuk mengandung ni.
pagi2 sebelum pergi kerja aku dan suami akan makan 1 sudu madu dan jus delima.
sampai tempat kerja aku sarapan lepas tu ambil surbex protect, kurma dan kismis.
kadang2 kismis n kurma ni jadi kudap kudapan aku je di petang hari.
ini je yang aku mampu untuk amalkan dari segi supplemen dan pemakanan.




2 comments:

Mizz L said...

kat guardian ade jual x brand ni..yelah nk try penat makan byk vit heheh

miz idza said...

kt guardian watson pun ade jual. ada pek 30biji,50biji n pek kembar 100bj L