Saturday, November 2, 2013

HSG XRAY.

Seperti entry sebelum ni saya 
kena buat hsg xray di hospital tawakkal.
tapi saya tak pegi buat 
kat sana pon walaupun appointment dh ambil.
saya buat di Hospital Kuala Lumpur je.
nak jimat kos.
nak mudah lagi saya 
minta tolong doktor kt klinik isi form siap2.
so, dapat la tarikh nya pada 8/10/2013 itu hari.

melalui pembacaan saya. 
hsg ni mmg sakit macam period pain.
siap tnya pengalamn akak kt klinik inferteliti lagi.
dorg kata memang sakit.

so, apalagi dtg la penyakit berdebor2 ni.
macam2 dalam fikiran.
buat nya x boleh tahan sakit macam mana kan.
saya dah get ready telan ponstan siap2 
30min sblm hsg.
takut sakit punya hal.
saya pesakit ke 4 utk hsg hari tu.
pesakit yg sebelum2 saya sume muka relaks je keluar dari tempat xray.
macam x sakit je. macam comel je.
hahaha..



sampai turn saya macam 
ada rerama dah dalam perut.
gila takut kot.
tapi buat muka tenang kekonon berani.
mulut terhenti baca doa dan zikir.
masuk dalam radiographer tu bagi 
penerangan pasal hsg. 
lepas tu tukar baju, pakai baju dorg. ni haaa..

kain hijau baju putih tali belakang.
dh ready kena la baring pulak atas table x ray dengan kaki dalam keadaan bengkok macam nak bersalin tu.
doctor pun mulakan la prosedur.

drape private part, 
cuci dan masuk kan speculum.
lepas tu catheter foley saiz 8 di masukkan ke uterus.
dye / kontras dimasukkan ke dalam uterus sambil sorang radiographer snap picture yg perlu la.
dalam keadaan kagum melihat
 keadaan uterus sendiri kat skrin 
doktor tu cakap uterus 
normal xde blockage kt tiub fallopian.
alhamdulillah...

mesti ada org tnya sakit ke?
jawapan aku bagi hsg ni xde la sakit sangat sampai nanges guling2 kot.
rasa macam x selesa masuk speculum dimasukkn je.
then masa kontras flush xde rasa apa2 pon.

masa smpai rumah rasa sebu je la skit.
beria la aku ni takut bagai apa kan.

result hsg ini aku trace next day selepas prosedur.




6 comments:

Wife2Fitt said...

tumpang tye... mse hsg ni doc laki k pompuan eik?

mizz idza said...

Saya dpt doktor pompuanasa hsg ari tu

Wife2Fitt said...

saya punya appt next month... cuak gak ni.. :(

mizz idza said...

Jgn takut. Awk relax je nanti. Jgn keras kan badan. Sy dlu cuak mcm apa lagi last2 rupa nya x sakit langsung. Rasa x selesa perut sikit je. Bila appt jupe doktor di klinik inferteliti hkl?

Wife2Fitt said...

sepatutnye this month since doc ramai yg ada exam so tukar next month.. kne tgu next cycle bru leh set appt.. :)

Wife2Fitt said...

eh correction.. sy nyer appt ngan klinik infertility da lpas da 30/12 ritu.. skunk ngah tggu untuk hsg n blood test day-21... hehehe blog xsmpat agi nk update.. :P